• In misschien wel de beste tien minuten van dit seizoen is het zaakje bekeken. De openingsfase van deze wedstrijd van onze Jeugd Onder 9-1 is om van te smullen. Overrompelingsvoetbal zou je het kunnen noemen. De tegenstander wordt bij de keel gegrepen en niet meer losgelaten. Als een troep jonge hongerige leeuwen storten onze jongens zich op hun tegenstander. Zodra een speler van DESTO de bal krijgt aangespeeld, wordt hij door twee, soms drie spelers van Bunnik '73 opgejaagd. Trainer Pep Guardiola van Manchester City hanteert de vijf seconden regel: wanneer we de bal verliezen, wil ik die binnen vijf seconden weer terughebben. Het lijkt wel of de Jeugd Onder 9-1 deze week een masterclass van Pep heeft gehad. Voetbalmoeder Tirza die de jongens een tijdje niet heeft zien spelen, kan haar ogen haast niet geloven: wat zijn ze vooruitgegaan! Wat een goed voetbal! Het regent zonnestralen op deze prachtige herfstmorgen, boven, om en op het veld.

  Totaalvoetbal

  Het is verbazingwekkend te zien hoe deze jonge spelers elkaar vinden met snel combinatievoetbal, waarbij het veld uitstekend breed wordt gehouden en tegelijk diepte wordt gezocht. Teun en Tijn, het klinkt als een zangduo, zijn de aangevers. Zij zijn het die de lijnen uitzetten. De ene splijtende pass na de andere verlaat hun voet. Yadikar, Julian en Casper die voortdurend in beweging zijn, krijgen de bal hard en zuiver, met de juiste snelheid over soms wel vijftien meter (!) aangespeeld. Dan weer verstuurt Teun van achteruit een diepe bal tussen twee tegenstanders door en zet Yadikar of Casper vrij voor de keeper. Een minuut later duikt Tijn op achter zijn verdediging en stuurt Teun diep, waarbij hij zelf achter blijft om het fort te bewaken. Pas nadat Teun zich na de aanval weer achterin meldt, keert Tijn terug naar zijn spitspositie. Ook de andere jongens letten goed op dat alle posities bezet blijven. Dat heet Totaalvoetbal. Copyright Johan Cruijff. Onthoud die naam.

  Douwe

  De jongens weten ongetwijfeld niet wat temporiseren betekent, laat staan hoe je het schrijft. Maar toch doen ze dit voorbeeldig. Wanneer de posities op het veld daarom vragen en het voor hun neus te druk is, wordt steeds de goede beslissing genomen. Dan maar een balletje terug op keeper Douwe en weer van voren af aan beginnen met opbouwen. Niet te gehaast naar voren rennen. Maar temporiseren dus. Fantastisch! Over Douwe gesproken. Opnieuw kiest hij er voor om onder de lat te gaan staan. Waarom, dat weet alleen onze Douwe. De onverstoorbare, rustige Douwe. In een oceaan van haantjes en mannetjes is Douwe een baken van rust. Heerlijk voor een trainer of coach wanneer hij het even niet meer weet. Niet iemand van veel woorden maar van daden. Een stille genieter. Hoewel hij na een paar minuten al ziet dat hij ook vandaag niet veel te doen krijgt, wil hij ook de tweede helft keepen. Als zijn vader hem probeert te kietelen met grapjes over moe worden en of hij misschien een stoeltje erbij wil, kijkt hij hem onverstoorbaar aan met een blik van je-kletst-maar-een-end-raak. Douwe blijft staan waar hij staat. Dat wil op een gegeven moment zeggen: geleund tegen de doelpaal. Want het is wel heel erg rustig in zijn doelgebied vandaag.

  Reinaldo

  Er wordt veel en prachtig gescoord vandaag. Zestien keer om precies te zijn. Als voetbal een demonstratiesport was, zouden we een aantal aanvallen met 6.0 waarderen. Het mooiste doelpunt van de dag is misschien wel de kopbal van Teun halverwege de eerste helft. Na een van de perfect aangesneden corners van Tijn (wat heeft die jongen toch een mooie trap) slaat Teun de bal met zijn hoofd onhoudbaar hoog boven de graaiende handen van de keeper in de touwen. Na een afgeslagen corner is daar het moment van Reinaldo. Hij loerde er al een tijdje op. Hij scoort omdat hij het beste oplet van allemaal. De keeper stompt de bal na een hoge voorzet eerst nog weg. Maar dan is Reinaldo er als eerste bij om de bal het beslissende zetje over de lijn te geven. Het is zijn beloning voor een heel goede wedstrijd. Julian die na al zijn voorzetten van de vorige weken zelf ook wel weer eens wil scoren doet dat met een keiharde knal van afstand. Ook hij kan terugzien op een goede wedstrijd waarin hij heel veel ballen veroverde. Goaltjesdief Yadikar staat vier keer op precies de goede plek. Als hij zo doorgaat maakt hij er dit seizoen honderd. Casper scoort ook vier keer. Twee daarvan met een volley en dat is niet gemakkelijk. En maakte Tijn er nu vier of vijf? En Teun? Hoeveel maakte hij er?

  Maniertjes

  Maar doet dat er eigenlijk nog toe? Het gaat wel heel gemakkelijk allemaal. Is dit nog wel leuk? Zelfs met een extra speler erbij kon DESTO maar een keer scoren en daar bleef het bij. Bij Tijn kon er zelfs geen lachje meer af na een doelpunt. Een strakke, bijna verontwaardigde blik naar de fans was ons deel. Dat noemen we trouwens maniertjes, meneertje. Beetje te veel tv gekeken? Volgende wedstrijd wordt er weer gewoon gejuicht na een doelpunt. Je bent nog lang geen Ronaldo of Messi. We vernamen zelfs dat in een ander Bunnik '73 jeugdteam de heren na een verpletterende overwinning de penalties na de wedstrijd met losse veters even achteloos de kruising injoegen. Dat zijn ook maniertjes en dat was meteen de laatste keer. Daar houden we niet van bij Bunnik '73. Dat is vernederend voor de tegenstander. Respect voor tegenstander en scheidsrechter staan bij ons voorop. Altijd. Dat we dat even weten met zijn allen! Maar we begrijpen dat de lol eraf gaat als je zo gemakkelijk wint.

  Ongeslagen status verdedigen

  Teuns vader, hockeycoach bij onze buren, vertelt langs de lijn dat de hockeywereld hier een perfecte oplossing voor heeft gevonden. Na een korte periode van een week of zes kijkt de computer naar de uitslagen en standen van een bepaalde leeftijdscategorie in een regio en deelt de teams opnieuw in voor opnieuw een periode van zes weken. I-de-aal!! We schrijven het op deze plaats niet voor de eerste keer: KNVB leest u even mee?!!!! Maar gefeliciteerd, jongens met weer een klinkende overwinning. Jullie zijn op het moment een van de beste teams van Bunnik '73 en we zijn trots op jullie. Het wordt tijd dat jullie je heil in een hogere klasse gaan zoeken. Eens kijken hoeveel weken jullie nog ongeslagen blijven.

  Een sportieve groet van trainer Hans
rfwbs-slide