• Ze zouden bijna vergeten wat verliezen is. Onze Jeugd Onder 9-1 is hard op weg om een van de kroonjuwelen van onze jeugdopleiding te worden. Van Ronald Koeman hebben we geleerd op rijdende treinen te springen. Nou, deze trein rijdt hoor. En hard ook. De regen valt zachtjes, de kou zit al weer een beetje in de lucht. De koffie van Julians vader is welkom en verwarmt de koude ledematen, het spel van onze jongens ons hart. We hebben de creamer nog niet door onze koffie geroerd of de eerste ligt er al in. Julian doet wat hij de laatste weken op de training steeds vaker doet: een bal op tijd afleggen. Teun drijft de bal op, speelt die diep in op Julian die al gezien heeft dat Yadikar ongedekt op een paar meter vrij bij de tweede paal staat: 1-0! Zo, dat was snel. Binnen een minuut of zes staat er al 3-0 op de borden.

  Voetbalmoeders

  Je hebt voetbalmoeders en je hebt Arzigul. Ze is de moeder van Yadikar en dat wil ze weten ook. Trots als ze is op haar veelscorende Yadikar kun je haar drie velden verder horen wanneer zoonlief de bal beroert. Onwillekeurig schiet je elke keer weer in de lach want er valt veel te juichen voor Arzigul. We eindigen vandaag op 18-1 en een leeuwendeel van de goals neemt Yadikar voor zijn rekening. Je ziet het ook op de training. Op het moment scoort hij gemakkelijker dan ooit. Dan wie dan ook. En dan horen we dus Arzigul. Alsof de brandweer uitrukt. Maar wat blijkt? Een gefronste wenkbrauw van coach Hans en een wijsvingertje op de getuite lippen zijn genoeg om onze Arzigul de rest van de wedstrijd stil te krijgen. We zien Hans denken: ging dat thuis ook maar zo eenvoudig. Maar hij heeft gelijk. De nieuwe wetten van de KNVB schrijven voor dat we alleen ingetogen en op afstand, vanachter de hekken, mee mogen leven als fans. Arzigul kan er zelf gelukkig ook om lachen. Voetbal is emotie, We begrijpen je wel hoor, Arzigul.

  Sportieve wraak

  Een vervelende wet in het voetbal is dat als je zo goed speelt, de tegenstander teleurgesteld is en zich zo machteloos voelt dat die gaat schoppen. Bij de nummer 10 van Houten gaat het licht uit en Tijn is aan de beurt. Hij speelt een goede wedstrijd, scoort veel en kapt keer op keer zijn directe tegenstander uit. De verdediger is al die tegendoelpunten en vernederingen door Tijn zo beu dat hij hem te grazen neemt. Tijn wordt op zijn goede been aan de linkerkant langs de lijn ingespeeld door Teun, hij kapt naar binnen en net als hij op weg naar het doel is, schopt de nummer 10 Tijn keihard achterop zijn voet. Tijn lijkt te vallen, houdt zich krimpend van de pijn overeind en neemt dan op de beste manier die er is, wraak...hij scoort. Een gekruist prachtig schot in de verre bovenhoek. Applaus van de kant! Maar aan de tranen in zijn ogen kun je zien hoe hard de trap is aangekomen. Drie minuten later is het weer raak en ligt Casper aangeslagen op de grond. Opnieuw is de nummer 10 de dader. Het wordt tijd om af te fluiten en even later doet Rinke dat dan maar.

  De analyse

  Er is heel goed gespeeld. Dat kun je aan de uitslag ook wel zien. Douwe straalde als keeper rust uit en kreeg maar één tegendoelpunt te verwerken. Reinaldo vond dat hij slecht speelde. Misschien ging het deze week minder goed. Maar hij knokte zich wel terug in de wedstrijd en dat is het belangrijkste. Hij gaf nooit op en bleef vechten voor de bal. Volgende week gaat het vast nog beter, Reinaldo. Faber speelde zeer goed als een soort middenvelder. Hij dook op achter onze verdediging wanneer die te ver naar voren stond en knalde ballen naar de spitsen. Wat heb jij veel meters gemaakt. Waar Faber de verdedigende middenvelder was, speelde Casper meer als de aanvallende. In de eerste helft passte hij vooral van rechts veel ballen in op de aanvallers en pikte ook zijn eigen goaltje mee. In de tweede helft deed hij dat vanaf links en was hij eigenlijk nog gevaarlijker. Julian veroverde heel veel ballen en deed daar vervolgens iets goeds mee. Aanvallers Tijn en Yadikar scoorden erop los. Tijn trekt zijn goede vorm van vorig seizoen door en Yadikar wordt met de week beter. Het lijkt wel alsof hij zelfs met een blinddoek om nog zou scoren. Hij weet altijd precies waar het doel is en scoort altijd en overal. Hoe dat komt? Omdat hij van de andere jongens zo veel mooie passjes krijgt. Zonder de anderen zou dat natuurlijk nooit lukken.

  Samen spelen is OVERSPELEN

  Het lijkt misschien negatief om na zo'n grote overwinning en een ongeslagen status nog kanttekeningen te plaatsen. Maar jonge voetballers moeten vooral nog veel leren. Er werd veel en heel mooi gescoord. Maar bij een aantal doelpunten had er iemand anders aan het einde van de aanval moeten staan. Pingelen en zelf scoren is prima. Vooral blijven doen, mannen! Maar om ook tegen veel betere tegenstanders dan die van vandaag te kunnen winnen, moet je leren op tijd over te spelen. Dat ging vandaag tijdens enkele aanvallen goed. Maar we zijn nog te verliefd op de bal. Julian heeft al een keertje gezegd: ik wil wel leren overspelen maar dan moeten de anderen dat ook doen. Dat is natuurlijk ook zo. Wat jullie moeten leren is, dat een voorzet of een assist vaak nog veel mooier en belangrijker is dan zelf scoren. Dan ben je pas een bijzondere speler: een die anderen laat scoren. Dan praat iedereen over jou. Teun scoorde ook een paar keer en is samen met Reinaldo onze sterkste en hardste speler. Die twee duw je echt niet zo maar van de bal. Maar zijn mooiste acties waren die, waarbij hij passjes gaf op vrijstaande spelers. Samen spelen is overspelen. Door over te spelen kun je doelpunten maken. Maar wat een goed team is dit! We hebben van jullie genoten. Ongeslagen na vijf wedstrijden. Er zijn niet veel ploegen die dat kunnen zeggen. Eens kijken of onze Jeugd Onder 9-1 volgende week Hercules aan zijn zegekar gaat binden? Dat wordt andere koek. Daar zal overgespeeld moeten worden. Voor nu, gefeliciteerd met een heel goede wedstrijd, jongens. Een ding is zeker: de JO 9-1 van Bunnik '73 trein dendert verder.

  Een sportieve groet van trainer Hans
rfwbs-slide